Το παιδί μου δεν τρώει. Πότε να ανησυχήσω και τι να κάνω;

Το παιδί μου δεν τρώει. Πότε να ανησυχήσω και τι να κάνω;

Το παιδί μου δεν τρώει. Πότε να ανησυχήσω και τι να κάνω;

Η ανησυχία για τη διατροφή των παιδιών είναι ένας συνηθισμένος προβληματισμός για τους γονείς. Συχνά, μπορεί να εκδηλωθεί ανησυχία όταν ένα παιδί φαίνεται να αρνείται την τροφή ή δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον για το φαγητό. Ενώ μια περιστασιακή απροθυμία για φαγητό μπορεί να είναι φυσιολογική, υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να υποδηλώνει κάτι πιο σοβαρό.

Πότε να ανησυχήσετε

Αρκετοί λόγοι μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί να φαίνεται επιλεκτικό με τις τροφές ή να αρνείται να τρώει. Είναι σημαντικό να ανησυχήσετε και να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό όταν:

  • Η απροθυμία για φαγητό είναι συνεχής και επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού.
  • Παρατηρείται σημαντική απώλεια βάρους ή ανεπαρκής αύξηση βάρους.
  • Εκδηλώνονται συμπτώματα δυσφορίας, όπως κοιλιακός πόνος ή δυσκολία στην διαχείριση της τροφής στο στόμα ή δυσκολία στην κατάποση.

  • Υπάρχουν σημάδια ψυχολογικού άγχους ή διαταραχών που σχετίζονται με την τροφή.

Τι να κάνετε

  1. Παρακολούθηση και Καταγραφή: Καταγράψτε τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού και τις αντιδράσεις του σε διάφορες τροφές. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον ειδικό να καταλάβει καλύτερα το πρόβλημα.

  2. Ενθάρρυνση Χωρίς Πίεση: Προσφέρετε διάφορες τροφές και ενθαρρύνετε το παιδί να δοκιμάσει, αποφεύγοντας όμως να το πιέζετε.

  3. Δημιουργία Θετικού Περιβάλλοντος: Κάντε τον χρόνο του φαγητού μια ευχάριστη διαδικασία και αποφεύγετε τις αρνητικές αντιδράσεις σε περίπτωση που το παιδί αρνηθεί να φάει.

  4. Συνεργασία με Ειδικούς: Εάν η απροθυμία για φαγητό επιμένει, ζητήστε τη συμβουλή ενός παιδιάτρου, διατροφολόγου, εργοθεραπευτή ή λογοθεραπευτή που ειδικεύεται σε παιδιά που δεν τρώνε.

Μια ακόμη στρατηγική που μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να ξεπεράσει τις δυσκολίες στο φαγητό είναι η απόκτηση του βιβλίου «Επιλεκτικοί με το φαγητό ή Κάτι Περισσότερο; Έξυπνες Πρακτικές για Ήρεμα Γεύματα», το οποίο είναι διαθέσιμο στον ιστότοπό μας. Αυτός ο οδηγός έχει βοηθήσει χιλιάδες γονείς και θεραπευτές σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του γεύματος με παιδιά που είναι επιλεκτικοί με το φαγητό. Χάρη στις στρατηγικές και τις πρακτικές που περιγράφονται, πολλοί έχουν βρει αποτελεσματικές λύσεις για ήρεμα και ευχάριστα γεύματα. Το γεγονός ότι το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες καταδεικνύει την παγκόσμια απήχηση και την αναγνώριση της αξίας του. Αν αναζητάτε αποδεδειγμένες συμβουλές και πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του με το φαγητό, αυτό το βιβλίο αποτελεί μια ιδανική προσθήκη στη συλλογή σας.

Talk the Talk Cyprus