Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας στα Παιδιά και Σίτιση - Το Παιδί μου Δεν Τρώει. Τι Να Κάνω;

Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας στα Παιδιά και Σίτιση

Η διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας (ΔΑΕ) είναι μια πάθηση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το νευρικό σύστημα ενός παιδιού ερμηνεύει και ανταποκρίνεται στις αισθητηριακές πληροφορίες. Αν και δεν είναι τόσο γνωστή όσο άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, η ΔΑΕ μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των παιδιών, ειδικά στη διατροφή τους.

Τι είναι η Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας;

Η ΔΑΕ χαρακτηρίζεται από την αδυναμία ενός ατόμου να επεξεργαστεί κατάλληλα πληροφορίες που λαμβάνει μέσω των αισθήσεων. Αυτό σημαίνει ότι κάτι τόσο απλό όπως η υφή ενός τροφίμου ή η ένταση ενός ήχου μπορεί να φανεί υπερβολικά έντονο ή ανυπόφορο για ένα παιδί με ΔΑΕ, επηρεάζοντας την ικανότητά του να τρώει ή να λειτουργεί σε ένα "κανονικό" περιβάλλον.

Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας στα Παιδιά και Σίτιση

Πώς η ΔΑΕ επηρεάζει τη Διατροφή του Παιδιού

Αισθητηριακές Προκλήσεις στην Πράξη

Παιδιά με ΔΑΕ μπορεί να βρίσκουν συγκεκριμένες υφές ή γεύσεις τροφίμων αποκρουστικές. Αυτό δεν οφείλεται σε "πεισματάρικη" συμπεριφορά αλλά σε μια έντονη αισθητηριακή απόκριση που μπορεί να προκαλέσει ναυτία ή ακόμα και πόνο. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα με "κρεμώδη" υφή, όπως οι πουρέδες, μπορεί να είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτά από ένα παιδί που προτιμά στερεές υφές.

Αντιδράσεις στις Γεύσεις και Οσμές

Οι έντονες γεύσεις και οσμές επίσης μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές αντιδράσεις σε παιδιά με ΔΑΕ. Το κρεμμύδι, το σκόρδο ή τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολα για αυτά τα παιδιά να ανεχθούν.

Συμβουλές για Γονείς: Πώς να Αντιμετωπίσετε τις Διατροφικές Προκλήσεις

Εισαγωγή Νέων Τροφών Αργά και Μεθοδικά

Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες νέων τροφών και αυξήστε την ποσότητα σταδιακά. Είναι σημαντικό να προσφέρετε τις νέες τροφές σε ένα ήρεμο και θετικό περιβάλλον.

Δημιουργία Αισθητηριακά Φιλικού Περιβάλλοντος

Μειώστε την αισθητηριακή υπερφόρτωση κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Αποφύγετε έντονους ήχους και έντονο φωτισμό, και δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μαλακά πιάτα και εργαλεία.

Συμπερίληψη του Παιδιού στην Προετοιμασία των Γευμάτων

Αφήστε το παιδί να συμμετέχει στην προετοιμασία των τροφίμων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να αισθάνεται πιο άνετα με τις νέες τροφές πριν ακόμα τις δοκιμάσει.

Συμβουλή 

Αν έχετε δοκιμάσει διάφορες προσεγγίσεις και συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε δυσκολίες με τη διατροφή του παιδιού λόγω ΔΑΕ, μπορεί να είναι χρήσιμο να αναζητήσετε περαιτέρω βοήθεια. Το βιβλίο «Επιλεκτικοί με το Φαγητό ή Κάτι Περισσότερο; Έξυπνες Πρακτικές για Ηρεμα Γεύματα», γραμμένο από την διάσημη εργοθεραπεύτρια Marsha Dunn Klein, προσφέρει στρατηγικές και συμβουλές που έχουν βοηθήσει χιλιάδες γονείς και θεραπευτές παγκοσμίως.

Γιάννης Γιάννακας

Λογοπαθολόγος – Λογοθεραπευτής

Talk the Talk CY

Back to blog