Εργοθεραπεία για Παιδιά που Δεν Τρώνε: Πώς Μπορεί να Βοηθήσει; - Το Παιδί μου Δεν Τρώει. Τι Να Κάνω;

Εργοθεραπεία για Παιδιά που Δεν Τρώνε: Πώς Μπορεί να Βοηθήσει;

Εργοθεραπεία για Παιδιά που Δεν Τρώνε: Πώς Μπορεί να Βοηθήσει

Η εργοθεραπεία αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση για την υποστήριξη των παιδιών με διάφορες αναπτυξιακές ή φυσικές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διατροφή, όπως η επιλεκτικότητα στο φαγητό. Η εργοθεραπεία προσφέρει πολύτιμες λύσεις για τα παιδιά που δεν τρώνε, ενισχύοντας τις διατροφικές τους συνήθειες και βελτιώνοντας τη συνολική τους ευημερία.

Τι είναι η Εργοθεραπεία;

Σκοπός της εργοθεραπείας είναι να βοηθήσει τα άτομα να αναπτύξουν, να αποκαταστήσουν ή να διατηρήσουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος και τις δεξιότητές τους, προωθώντας έτσι την ανεξαρτησία και την ενσωμάτωσή τους στις καθημερινές δραστηριότητες. (Talk the Talk CY)

Πώς η Εργοθεραπεία Μπορεί να Βοηθήσει τα Παιδιά που Δεν Τρώνε

Αντιμετώπιση Αισθητηριακών Προκλήσεων

Αισθητηριακή Ολοκλήρωση

Πολλά παιδιά που δεν τρώνε ενδέχεται να έχουν αισθητηριακές υπερευαισθησίες, ιδιαίτερα στις υφές και τις γεύσεις των τροφών. Η εργοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή του παιδιού σε αυτές τις αισθήσεις, με τη χρήση ειδικά σχεδιασμένων ασκήσεων και δραστηριοτήτων.

Αντιμετώπιση Κινητικών Δυσκολιών

Παιδιά με δυσκολίες στην κινητικότητα του στόματος ή των χεριών μπορεί να βρίσκουν τη διαδικασία του φαγητού δύσκολη ή αγχωτική. Η εργοθεραπεία εστιάζει στη βελτίωση αυτών των δεξιοτήτων, καθιστώντας το φαγητό λιγότερο τρομακτικό και πιο ελκυστικό.

Εργοθεραπεία για Παιδιά που Δεν Τρώνε

Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες και Στρατηγικές

Εκπαιδευτικά Παιχνίδια και Δραστηριότητες

Η χρήση διασκεδαστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μπορεί να κάνει τη διαδικασία της δοκιμής νέων τροφών πιο ελκυστική. Οι εργοθεραπευτές συχνά χρησιμοποιούν παιχνίδια που ενθαρρύνουν τα παιδιά να εξερευνούν διάφορες υφές και γεύσεις με έναν παιχνιδιάρικο τρόπο.

Ενθάρρυνση και Υποστήριξη

Δημιουργία Θετικού Περιβάλλοντος

Η εργοθεραπεία προσφέρει ένα θετικό και υποστηρικτικό περιβάλλον, όπου τα παιδιά μπορούν να νιώθουν ασφαλή να δοκιμάσουν νέες τροφές χωρίς πίεση ή άγχος.

Μια άλλη εξαιρετική πηγή για τους εργοθεραπευτές καθώς και τους γονείς είναι το βιβλίο «Επιλεκτικοί» με το Φαγητό ή Κάτι Περισσότερο; Έξυπνες Πρακτικές για Ηρεμα Γεύματα, το οποίο είναι διαθέσιμο στον ιστότοπό μας topaidimoudentrwei.com. Αυτό το βιβλίο έχει συγγραφεί από την Marsha Dunn Klein, μία εργοθεραπεύτρια με παγκόσμια φήμη και πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας στην επιλεκτική σίτιση και στην θεραπεία παιδιών με διατροφικά ζητήματα. Η κυρία Klein είναι επίσης η δημιουργός της προσέγγισης The Get Permission Approach, μιας μεθόδου που διδάσκεται διεθνώς. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά από την εταιρεία Talk the Talk CY, εμπλουτίζοντας έτσι τη διαθέσιμη γνώση για τους Έλληνες γονείς και ειδικούς. 

Back to blog