Γιατί το παιδί μου δεν τρώει;

Γιατί το παιδί μου δεν τρώει;

Γιατί το παιδί μου δεν τρώει;

Τα προβλήματα σίτισης στα παιδιά μπορεί να είναι αγχωτικά και δύσκολα τόσο για τα ίδια τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την όρεξη ενός παιδιού και την ικανότητά του να τρώει, οι οποίοι περιλαμβάνουν ιατρικά, συμπεριφορικά και αισθητηριακά ζητήματα.

Διαταραχές του νευρικού συστήματος

Παιδιά με διαταραχές όπως η εγκεφαλική παράλυση μπορεί να έχουν δυσκολία στην κατάποση ή τον έλεγχο των μυών του στόματος, κάτι που μπορεί να δυσκολεύει την πρόσληψη τροφής.

Προωρότητα ή χαμηλό βάρος γέννησης

Πρόωρα μωρά ή μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης μπορεί να έχουν πιο αδύναμα νευρομυϊκά συστήματα, τα οποία επηρεάζουν την ικανότητα τους να τρώνε και να καταπίνουν.

Καρδιακή ασθένεια

Οι καρδιακές ασθένειες μπορούν να επηρεάσουν την ενέργεια και την όρεξη του παιδιού, κάνοντας την σίτιση πιο κουραστική και δυσάρεστη.

Σχιστίες

Παιδιά με σχιστίες του χείλους ή του ουρανίσκου μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο κλείσιμο του στόματος κατά τη διάρκεια της κατάποσης, γεγονός που δυσκολεύει την τροφή να παραμείνει μέσα στο στόμα.

Αναπνευστικά προβλήματα

Παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα μπορεί να βρίσκουν το φαγητό κουραστικό, καθώς η ανάγκη για συχνή αναπνοή διακόπτει την διαδικασία της σίτισης.

Αυτισμός

Τα παιδιά στο αυτιστικό φάσμα συχνά αντιμετωπίζουν αισθητηριακές υπερευαισθησίες ή δυσκολίες με τις ρουτίνες, που μπορεί να κάνουν την σίτιση ιδιαίτερα δύσκολη.

Μυϊκή αδυναμία στο πρόσωπο και στο λαιμό

Η αδυναμία στους μύες του προσώπου και του λαιμού μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του παιδιού να μασάει ή να καταπίνει αποτελεσματικά, καθιστώντας τη σίτιση επίπονη ή και επικίνδυνη.

Φάρμακα που προκαλούν υπνηλία ή μειώνουν την όρεξη

Ορισμένα φάρμακα έχουν παρενέργειες όπως υπνηλία ή μειωμένη όρεξη, που μπορούν να μειώσουν την επιθυμία του παιδιού να τρώει.

Αισθητηριακά ζητήματα

Αισθητηριακές δυσφορίες με την υφή, την θερμοκρασία, την μυρωδιά ή την γεύση των τροφών μπορούν να καταστήσουν δύσκολη την διαδικασία σίτισης για τα παιδιά.

Εμπειρία με πνιγμό

Η εμπειρία ενός πνιγμού μπορεί να είναι ένας σοβαρός και τραυματικός παράγοντας που αποτρέπει ένα παιδί από το να τρώει κανονικά. Εάν το παιδί έχει πνιγεί στο παρελθόν κατά τη διάρκεια της σίτισης, είτε λόγω βιασύνης είτε επειδή τα τρόφιμα ήταν πολύ σκληρά ή δύσκολα στη μάσηση, μπορεί να αναπτύξει φόβο για το φαγητό.

Προβλήματα συμπεριφοράς

Τα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως η αντίσταση σε νέες τροφές ή στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, μπορούν να δυσκολέψουν τους γονείς να εισάγουν ένα θρεπτικό και ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Είναι σημαντικό οι γονείς να προσεγγίζουν το θέμα με κατανόηση και υπομονή, ενώ συστήνεται η συνεργασία με ειδικούς (παιδιάτρους, διατροφολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές) για την αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών της επιλεκτικότητας στη σίτιση.

Talk the Talk Cyprus