Τροφική Επιλεκτικότητα στα Παιδιά: Αναγνώριση και Παρέμβαση. - Το Παιδί μου Δεν Τρώει. Τι Να Κάνω;

Τροφική Επιλεκτικότητα στα Παιδιά: Αναγνώριση και Παρέμβαση.

Η τροφική επιλεκτικότητα αναφέρεται στην τάση ορισμένων παιδιών να καταναλώνουν μόνο συγκεκριμένες τροφές, αποφεύγοντας επιμελώς κάποιες άλλες, συνήθως λόγω της υφής, του χρώματος, της μυρωδιάς ή της γεύσης τους. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι προσωρινή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις εξελίσσεται σε μια μακροχρόνια πρόκληση.

Τι είναι η Τροφική Επιλεκτικότητα;

Η τροφική επιλεκτικότητα στα παιδιά είναι μια διατροφική διαταραχή όπου το παιδί εμφανίζει έντονη απροθυμία να δοκιμάσει νέες τροφές και συχνά επιμένει στην κατανάλωση ενός περιορισμένου αριθμού τροφών. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό και ως "food neophobia" ή φοβία για νέες τροφές.

Τροφική Επιλεκτικότητα στα Παιδιά: Αναγνώριση και Παρέμβαση.

Σημάδια που Δείχνουν την Ανάγκη για Βοήθεια

Έντονη Αντίδραση σε Νέες Τροφές

Αν το παιδί εμφανίζει έντονη απόρριψη στην προσπάθεια να δοκιμάσει νέες τροφές, αντιδρώντας με κλάμα ή θυμό, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι χρειάζεται ειδική προσοχή.

Επιλεκτικότητα που Διαρκεί

Εάν η επιλεκτική συμπεριφορά διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να αναζητηθεί βοήθεια από ειδικούς, καθώς μπορεί να επηρεάσει τη διατροφική ποιότητα και την συνολική υγεία του παιδιού.

Περιορισμένος Αριθμός Αποδεκτών Τροφών

Τα παιδιά που καταναλώνουν λιγότερο από 20 διαφορετικές τροφές μπορεί να χαρακτηριστούν ως εξαιρετικά επιλεκτικά, και αυτό θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

Απώλεια Βάρους ή Ανεπαρκής Ανάπτυξη

Αν το παιδί δεν λαμβάνει επαρκή θρεπτικά συστατικά, μπορεί να υποστεί απώλεια βάρους ή να μην αναπτύσσεται κανονικά, καθιστώντας αναγκαία την αναζήτηση ειδικού.

Κοινωνική Απομόνωση

Τα παιδιά με τροφική επιλεκτικότητα μπορεί να αποφεύγουν κοινωνικές καταστάσεις όπου προσφέρονται τροφές που δεν είναι της προτίμησής τους, οδηγώντας τα σε κοινωνική απομόνωση.

Πότε Να Αναζητήσετε Βοήθεια

Εάν αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους συμπτώματα και δυσκολίες, η αναζήτηση της συμβουλής ενός παιδίατρου ή ενός ειδικού στην εργοθεραπεία ή τη θεραπεία σίτισης μπορεί να είναι αρκετά βοηθητική. Αυτοί οι ειδικοί μπορούν να προσφέρουν συγκεκριμένες συμβουλές και παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν το παιδί να υιοθετήσει πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Μια επιπλέον πηγή πληροφοριών και υποστήριξης για τους γονείς είναι το βιβλίο μας «Επιλεκτικοί» με το Φαγητό ή Κάτι Περισσότερο; Έξυπνες Πρακτικές για Ηρεμα Γεύματα, το οποίο είναι διαθέσιμο στον ιστότοπό μας topaidimoudentrwei.com.

Back to blog