2 Χρονών Δεν Τρώει. Τι Να Κάνω; - Το Παιδί μου Δεν Τρώει. Τι Να Κάνω;

2 Χρονών Δεν Τρώει. Τι Να Κάνω;

Η επιλεκτικότητα στη διατροφή ενός παιδιού δύο ετών μπορεί να οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων αναπτυξιακών διαταραχών, φυσιολογικών φάσεων ανάπτυξης, αλλά και ιατρικών καταστάσεων. Βασιζόμενοι στη σύγχρονη βιβλιογραφία και διάφορες έρευνες, παραθέτουμε 15 +1 πιθανούς λόγους:

2 Χρονών Δεν Τρώει. 15 +1 Πιθανοί Λόγοι:

  1. Ανεξαρτησία: Η ανάγκη για ανεξαρτησία μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά να απορρίπτουν τροφές που τους προσφέρονται, ως έκφραση αυτονομίας.

  2. Νεοφοβία (φόβος για νέες τροφές): Είναι μια φυσιολογική φάση, ιδιαίτερα στην ηλικία των δύο ετών, όπου τα παιδιά διστάζουν να δοκιμάσουν νέες τροφές.

  3. Διαταραχές Αισθητηριακής Επεξεργασίας: Μπορεί να είναι υπερευαίσθητα σε υφές, γεύσεις ή οσμές, πράγμα που κάνει δύσκολη την αποδοχή νέων τροφών.

  4. Αναπτυξιακές Διαταραχές όπως ο Αυτισμός: Παιδιά με αυτισμό μπορεί να έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες με την αποδοχή νέων τροφών λόγω αισθητηριακών ευαισθησιών ή δυσκολιών στην επεξεργασία νέων πληροφοριών.

  5. Γαστροεντερικές Διαταραχές: Ιατρικές καταστάσεις όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή άλλες γαστροεντερικές διαταραχές μπορεί να κάνουν το φαγητό δυσάρεστο.

  6. Οδοντικά Προβλήματα: Προβλήματα με τα δόντια ή το στόμα μπορεί να προκαλούν πόνο κατά την μάσηση, κάνοντας το παιδί να αποφεύγει στερεές τροφές.

  7. Αλλεργίες σε Τροφές: Τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία ή αντίδραση μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, οδηγώντας σε αποφυγή τους.

  8. Ανεπάρκεια Σιδήρου: Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να μειώσει την όρεξη του παιδιού.

  9. Ψυχολογικοί Λόγοι: Το άγχος ή η δυσαρέσκεια σχετικά με το φαγητό λόγω αρνητικών εμπειριών μπορεί να περιορίσει την προθυμία για δοκιμή νέων τροφών.

  10. Περιβαλλοντικοί Παράγοντες: Η έλλειψη ποικιλίας στη διατροφή ή ένα άγχος-γεμάτο περιβάλλον κατά τα γεύματα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διατροφική συμπεριφορά.

  11. Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα (ADHD): Παιδιά με ADHD μπορεί να βρίσκουν δύσκολο να καθίσουν ακίνητα και να επικεντρωθούν στο φαγητό.

  12. Ελλιπής Εκπαίδευση Γεύσης: Η έλλειψη εκθέσεως σε διάφορες γεύσεις και υφές από νωρίς μπορεί να περιορίσει τη διατροφική ποικιλία που δέχεται το παιδί.

  13. Γενετικοί Παράγοντες: Κάποιες προδιαγραφές στη γενετική μπορεί να κάνουν τα παιδιά πιο επιρρεπή στην επιλεκτικότητα τροφών.

  14. Επίδραση από Συνομηλίκους: Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία επηρεάζονται έντονα από τους συνομηλίκους τους και μπορεί να απορρίπτουν τροφές που δεν βλέπουν άλλα παιδιά να τρώνε.

  15. Διατροφικές Συνήθειες της Οικογένειας: Η έλλειψη ποικιλίας στις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας μπορεί να περιορίσει τις διατροφικές επιλογές του παιδιού.

  16. Στοματοφαρυγγικές Δυσκολίες: Προβλήματα στη μάσηση ή την κατάποση μπορούν να κάνουν δύσκολη την κατανάλωση στερεών τροφών.

Η επιλεκτικότητα στο φαγητό ή η άρνηση να τρώει στερεές τροφές είναι ένα σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο σε παιδιά δύο ετών. Πολλά παιδιά σε αυτή την ηλικία δείχνουν προτίμηση στο γάλα ή σε πολύ συγκεκριμένες τροφές και αποφεύγουν τη δοκιμή νέων γεύσεων. Ας δούμε μερικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να διευκολύνουν τη μετάβαση του παιδιού τους από το γάλα στην κατανάλωση στερεών τροφών.

2 Χρονών Δεν Τρώει. Τι Να Κάνω;

2 Χρονών Δεν Τρώει. Τι Να Κάνω;

1. Επικοινωνία και Κατανόηση

Αντιληφθείτε το γεγονός ότι κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης και προτιμήσεων. Μιλήστε με το παιδί σας κατά τη διάρκεια του φαγητού, ακόμη και αν νομίζετε ότι είναι πολύ μικρό για να καταλάβει. Η θετική ενθάρρυνση είναι κλειδί.

2. Δημιουργήστε Ρουτίνες

Οι σταθερές ώρες γευμάτων δημιουργούν μια αίσθηση ασφάλειας και προβλεψιμότητας. Προσπαθήστε να κάνετε τα γεύματα οικογενειακή υπόθεση, ακόμα και αν το παιδί δεν τρώει το ίδιο φαγητό με τους υπόλοιπους.

3. Αργά και Σταθερά

Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες νέων τροφών, παρουσιάζοντάς τες δίπλα σε κάτι που το παιδί γνωρίζει και αγαπά. Μην πιέζετε το παιδί να φάει αν δεν είναι έτοιμο.

4. Δοκιμάστε Διαφορετικές Υφές και Γεύσεις

Πολλά παιδιά δύο ετών είναι ευαίσθητα στις υφές. Εξερευνήστε διαφορετικές υφές (π.χ. πουρέδες, τροφές σε κομματάκια) και γεύσεις, προσφέροντας ποικιλία στο παιδί.

5. Κάντε το Φαγητό Διασκεδαστικό

Χρησιμοποιήστε κουπάτ για να δώσετε στις τροφές διασκεδαστικά σχήματα ή δημιουργήστε ιστορίες γύρω από τις τροφές που προσφέρετε. Το γέλιο και το παιχνίδι μπορούν να μετατρέψουν την ώρα του φαγητού σε μια περιπέτεια.

6. Συμμετοχή στην Προετοιμασία

Ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετέχει στην προετοιμασία των γευμάτων. Ακόμη και η απλή διαδικασία του να πλένει λαχανικά μπορεί να το κάνει πιο πρόθυμο να τα δοκιμάσει.

7. Υγιεινά Σνακ

Προσφέρετε υγιεινά σνακ μεταξύ των γευμάτων, όπως φρούτα σε μικρά κομμάτια ή λαχανικά σε μικρά σχήματα, που μπορούν να τρώγονται εύκολα με τα χέρια.

8. Αποφύγετε τις Διατροφικές Μάχες

Προσπαθήστε να μην μετατρέπετε την ώρα του φαγητού σε μάχη μεταξύ εσάς και του παιδιού σας. Αν το παιδί αρνηθεί να φάει, προσπαθήστε ξανά αργότερα χωρίς να το πιέσετε.

9. Ενθαρρύνετε την Αυτονομία

Δώστε στο παιδί τη δυνατότητα να επιλέγει μεταξύ περιορισμένων επιλογών τροφών. Αυτό το βοηθά να αισθάνεται ότι έχει κάποιο έλεγχο πάνω στη διατροφή του.

10. Παρατηρήστε για Αλλεργίες ή Ιατρικά Ζητήματα

Εάν η επιλεκτικότητα συνοδεύεται από συμπτώματα όπως δυσφορία, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο για να αποκλείσετε ιατρικές καταστάσεις ή αλλεργίες.

11. Ενθαρρύνετε την Επιμονή

Μην το παρατάτε μετά από μία ή δύο αποτυχημένες προσπάθειες. Τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν πολλαπλές δοκιμές μιας τροφής προτού αρχίσουν να την αποδέχονται.

Εάν, παρά τις προσπάθειες, το πρόβλημα συνεχίζει και το παιδί δεν αρχίζει να τρώει ή παραμένει επιλεκτικό με τη διατροφή του, είναι σημαντικό να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού. Αρχικά, ο παιδίατρος μπορεί να σας καθοδηγήσει και να αποκλείσει οποιαδήποτε υποκείμενη ιατρική κατάσταση που μπορεί να επηρεάζει την όρεξη του παιδιού. Στη συνέχεια, μπορεί να είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό θεραπευτή σίτισης, ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει συγκεκριμένες στρατηγικές και τεχνικές για να βοηθήσει το παιδί σας να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες σίτισης.

Για εκείνους που αναζητούν περισσότερους πόρους και καθοδήγηση, το βιβλίο μας «Επιλεκτικοί» με το Φαγητό ή Κάτι Περισσότερο; Έξυπνες Πρακτικές για Ηρεμα Γεύματα που είναι διαθέσιμο στον ιστότοπό μας μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο. Προσφέρει εμπεριστατωμένες συμβουλές, βασισμένες σε έρευνες και πρακτικές στρατηγικές, σχεδιασμένες για να βοηθήσουν τα παιδιά να ξεπεράσουν την επιλεκτικότητα στη διατροφή. Με τη βοήθεια αυτού του οδηγού, ελπίζουμε να παρέχουμε στους γονείς την υποστήριξη και τις γνώσεις που χρειάζονται για να διευκολύνουν τις διατροφικές περιπέτειες των παιδιών τους με επιτυχία.

Back to blog