Το Παιδί Μου Τρώει Μόνο Αλεσμένα. Τι Να Κάνω; - Το Παιδί μου Δεν Τρώει. Τι Να Κάνω;

Το Παιδί Μου Τρώει Μόνο Αλεσμένα. Τι Να Κάνω;

Πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν την πρόκληση να πείσουν τα παιδιά τους να τρώνε μια πιο ποικίλη διατροφή, ειδικά όταν τα παιδιά προτιμούν να τρώνε μόνο αλεσμένες τροφές. Η συνήθεια αυτή μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους και μπορεί να παρουσιάσει προκλήσεις στην παροχή μιας ισορροπημένης διατροφής. Ας εξετάσουμε τους λόγους που ένα παιδί μπορεί να προτιμά τις αλεσμένες τροφές και τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν την κατανάλωση περισσότερων τροφών.

Γιατί Ένα Παιδί Μπορεί Να Προτιμά Αλεσμένες Τροφές

Στοματοκινητικές Δυσκολίες

Τα παιδιά με δυσκολίες στη μάσηση ή την κατάποση μπορεί να βρίσκουν τις αλεσμένες τροφές πιο εύκολες και λιγότερο απαιτητικές για κατανάλωση.

Διαταραχές Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης

Παιδιά με υπερευαισθησία σε συγκεκριμένες υφές τροφίμων μπορεί να βρίσκουν την υφή των αλεσμένων τροφών πιο αποδεκτή.

Ψυχολογικοί Λόγοι

Άγχος ή φόβος για νέες τροφές μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται πιο ασφαλή με τις γνώριμες, αλεσμένες τροφές.

Το Παιδί Μου Τρώει Μόνο Αλεσμένα

Πώς Να Ενθαρρύνετε Την Κατανάλωση Περισσότερων Τροφών

Δημιουργία Θετικών Εμπειριών Γύρω Από Το Φαγητό

Παράδειγμα: Μοιραστείτε το γεύμα ως μια διασκεδαστική δραστηριότητα, παρουσιάζοντας τις τροφές με δημιουργικούς τρόπους, όπως κατασκευάζοντας μικρά σχήματα από τις τροφές.

Ενθαρρύνετε Την Συμμετοχή Του Παιδιού

Παράδειγμα: Αφήστε το παιδί να συμμετέχει στην ετοιμασία των γευμάτων, επιλέγοντας τροφές και βοηθώντας στην προετοιμασία τους.

Σταδιακή Εισαγωγή Νέων Τροφών

Παράδειγμα: Προσφέρετε μικρές ποσότητες νέων τροφών μαζί με τις αλεσμένες, αυξάνοντας σταδιακά την ποσότητα και την ποικιλία.

Επικεντρωθείτε στην Υφή

Παράδειγμα: Ξεκινήστε με τροφές που έχουν παρόμοια αλλά λιγότερο αλεσμένη υφή, σταδιακά μεταβαίνοντας σε πιο στερεές μορφές.

Η κατανόηση και η υπομονή είναι κλειδιά για την υποστήριξη του παιδιού σας να εξελίξει τις διατροφικές του συνήθειες. Για περαιτέρω στήριξη, το βιβλίο μας «Επιλεκτικοί με το Φαγητό ή Κάτι Περισσότερο; Έξυπνες Πρακτικές για Ηρεμα Γεύματα» που είναι διαθέσιμο στον ιστότοπό μας, προσφέρει πλούσιες συμβουλές και στρατηγικές που έχουν βοηθήσει χιλιάδες γονείς σε όλο τον κόσμο να διαχειριστούν τις διατροφικές προκλήσεις των παιδιών τους.

Γιάννης Γιάννακας

Λογοπαθολόγος – Λογοθεραπευτής

Talk the Talk CY

Back to blog