Το Παιδί Μου Δεν Τρώει Τίποτα. Τι Να Κάνω; - Το Παιδί μου Δεν Τρώει. Τι Να Κάνω;

Το Παιδί Μου Δεν Τρώει. Τι Να Κάνω;

Η ανησυχία ενός γονιού όταν το παιδί του δεν τρώει είναι κατανοητή και συχνά αγχωτική. Πολλά παιδιά εμφανίζουν κάποια επιλεκτικότητα στο φαγητό κατά καιρούς, αλλά όταν ένα παιδί αποφεύγει συστηματικά να τρώει, αυτό μπορεί να είναι σημάδι για βαθύτερα θέματα. Ας δούμε κάποιους λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό και πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν.

10 Λόγοι Αποφυγής Τροφής από Παιδί

Διαταραχές στην Αισθητηριακή Επεξεργασία: Πολλά παιδιά εμφανίζουν υπερευαισθησία ή μειωμένη ευαισθησία στις γεύσεις, τις υφές, τις μυρωδιές ή τους ήχους που σχετίζονται με το φαγητό. Αυτή η αισθητηριακή υπερφόρτωση μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσφορία, οδηγώντας τα παιδιά στην αποφυγή ορισμένων τροφών.


Στοματοκινητικές Δυσκολίες: Δυσκολίες στη μάσηση και στην κατάποση μπορούν να κάνουν τη διαδικασία του φαγητού επίπονη και αγχωτική. Οι στοματοκινητικές δυσκολίες είναι συχνά αποτέλεσμα αδυναμίας ή έλλειψης συντονισμού των μυών του στόματος, δυσκολεύοντας το παιδί να επεξεργαστεί τη τροφή με ασφάλεια.


Αλλεργίες και Δυσανεξίες: Οι τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες, ακόμα κι αν δεν είναι προφανείς, μπορούν να κάνουν το φαγητό μια επώδυνη εμπειρία. Ένα παιδί που συνδέει το φαγητό με πόνο ή δυσφορία ενδέχεται να αποφεύγει συγκεκριμένα τρόφιμα ή γεύματα συνολικά.


Ψυχοσυναισθηματικοί Παράγοντες: Άγχος, πίεση ή και έντονες συναισθηματικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την όρεξη του παιδιού. Ένα παιδί μπορεί να αρνείται να φάει, εάν αντιλαμβάνεται το γεύμα ως στιγμή έντασης ή καταναγκασμού.


Περιστατικό Πνιγμού στο Παρελθόν: Ένα περιστατικό πνιγμού κατά τη διάρκεια του φαγητού μπορεί να είναι τραυματικό για ένα παιδί, κάνοντάς το να φοβάται να φάει παρόμοιες τροφές ή να αποφεύγει εντελώς το φαγητό. Ο φόβος επανάληψης του περιστατικού ενδέχεται να το οδηγεί σε απόρριψη των τροφών που συνδέονται με αυτήν την εμπειρία.


Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος: Παιδιά στο φάσμα του αυτισμού συχνά εμφανίζουν έντονη προτίμηση σε συγκεκριμένες τροφές και απορρίπτουν άλλες λόγω αισθητηριακής υπερευαισθησίας ή ανάγκης για ρουτίνες.


Προβλήματα στην Οδοντοφυΐα: Εάν το παιδί έχει πόνους στα δόντια ή ευαισθησία στα ούλα, είναι πιθανό να αποφεύγει την κατανάλωση ορισμένων τροφών, ειδικά αν απαιτούν έντονη μάσηση.


Προγεννητικά και Αναπτυξιακά Ζητήματα: Παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα ή με συγκεκριμένα αναπτυξιακά προβλήματα μπορεί να έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες ή περιορισμούς και συχνά εμφανίζουν επιλεκτική σίτιση.


Δυσκολίες στην Αυτονομία Κατά το Φαγητό: Ένα παιδί που δεν έχει ακόμη αναπτύξει δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης, όπως η χρήση πιρουνιού ή κουταλιού, μπορεί να αισθάνεται αποθαρρυμένο από το φαγητό.


Προσωπικές Προτιμήσεις και Εμπειρίες: Όπως και οι ενήλικες, τα παιδιά μπορεί να έχουν προτιμήσεις και αντιπάθειες, οι οποίες είναι φυσιολογικές. Ωστόσο, όταν αυτές οι προτιμήσεις γίνονται ακραίες και επηρεάζουν τη συνολική διατροφή του παιδιού, χρειάζεται προσοχή.

Το Παιδί Μου Δεν Τρώει Τίποτα. Τι Να Κάνω;

Πώς Να Βοηθήσετε Το Παιδί Σας Να Αρχίσει Να Τρώει

Εδώ είναι δέκα πρακτικοί τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να αρχίσει να τρώει περισσότερα φαγητά στο σπίτι, βασισμένοι σε επιστημονικές προσεγγίσεις που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν παιδιά με δυσκολίες στη σίτιση.

Αφήστε το Παιδί να Εξερευνήσει το Φαγητό του Χωρίς Πίεση


Επιτρέψτε στο παιδί σας να αγγίξει, να μυρίσει ή ακόμα και να παίξει με το φαγητό. Η εξερεύνηση είναι ένα σημαντικό βήμα για να νιώσει πιο άνετα και να συνηθίσει νέες τροφές, πριν καν τις δοκιμάσει.


Δημιουργήστε Ένα Ήρεμο και Ευχάριστο Περιβάλλον Γεύματος
Κατά τη διάρκεια του γεύματος, προσπαθήστε να παραμένετε ήρεμοι και να διατηρείτε μια θετική ατμόσφαιρα. Αποφύγετε να πιέσετε το παιδί να φάει κάτι που δεν θέλει. Η θετική διάθεση μπορεί να βοηθήσει πολύ στη δημιουργία καλών εμπειριών γύρω από το φαγητό.


Ξεκινήστε με Μικρές Ποσότητες Νέων Τροφών
Όταν προσφέρετε νέα φαγητά, βάλτε μικρές ποσότητες στο πιάτο – ακόμη και ένα μικρό κομματάκι αρκεί. Αυτό κάνει το φαγητό να φαίνεται πιο προσιτό και λιγότερο αγχωτικό για το παιδί.


Σεβαστείτε το Ρυθμό του Παιδιού
Είναι φυσιολογικό να χρειάζεται το παιδί σας χρόνο για να εξοικειωθεί με νέα φαγητά. Μην βιάζεστε και αφήστε το παιδί να προχωρήσει με τον δικό του ρυθμό, χωρίς να το πιέζετε.


Επιτρέψτε στο Παιδί να Έχει Σταδιακή Επαφή με την Τροφή
Ένα παιδί μπορεί να χρειάζεται να δει και να αγγίξει το φαγητό πριν αποφασίσει να το βάλει στο στόμα του. Ενθαρρύνετε αυτό το σταδιακό βήμα, ξεκινώντας με το να κοιτάζει την τροφή, μετά να την αγγίζει, και σιγά σιγά να τη δοκιμάζει.


Κάντε το Φαγητό Διασκεδαστικό
Βάλτε το παιδί να συμμετάσχει στη μαγειρική ή αφήστε το να παίξει με το φαγητό σε ένα διασκεδαστικό περιβάλλον. Η διαδικασία αυτή βοηθά τα παιδιά να εξοικειωθούν με νέες τροφές και να αναπτύξουν θετικά συναισθήματα γύρω από αυτές.


Προσφέρετε Ποικιλία χωρίς Πίεση
Προσφέρετε διάφορα φαγητά, χωρίς να περιμένετε ότι το παιδί θα τα φάει όλα αμέσως. Με τον καιρό, τα παιδιά γίνονται πιο άνετα με τροφές που βλέπουν συχνά και μπορεί να τα δοκιμάσουν όταν νιώσουν έτοιμα.


Χρησιμοποιήστε Θετική Γλώσσα όταν Μιλάτε για το Φαγητό
Όταν περιγράφετε το φαγητό, χρησιμοποιήστε θετικές και ελκυστικές λέξεις που περιγράφουν την εμφάνιση ή τη μυρωδιά του. Αυτό δημιουργεί ένα θετικό περιβάλλον και μειώνει το άγχος γύρω από την εμπειρία του φαγητού.


Δώστε στο Παιδί σας Έλεγχο στις Επιλογές του
Αφήστε το παιδί να διαλέξει από μια επιλογή τροφών που εσείς έχετε ήδη επιλέξει. Για παράδειγμα, μπορείτε να ρωτήσετε, «Θέλεις να δοκιμάσεις πρώτα το καρότο ή το αγγούρι;». Αυτό του δίνει αίσθηση ελέγχου και αυξάνει την προθυμία του να δοκιμάσει.


Σεβαστείτε την Απόφαση του Παιδιού να Μην Φάει Κάτι
Είναι σημαντικό να σεβαστείτε την επιλογή του παιδιού αν δεν θέλει να φάει κάτι. Δείχνοντάς του ότι δεν υπάρχει πίεση, το παιδί θα νιώσει πιο ασφαλές και θα είναι πιο πιθανό να δοκιμάσει νέα φαγητά στο μέλλον.

Αν χρειάζεστε περισσότερες συμβουλές ή καθοδήγηση, τα κέντρα λογοθεραπείας και ειδικών θεραπειών Talk The Talk Cyprus, που βρίσκονται σε Λεμεσό, Ύψωνα και Πάφο, προσφέρουν θεραπείες σίτισης για παιδιά, βασισμένες στις προσεγγίσεις Get Permission Approach και SOS Approach to Feeding Therapy. Οι θεραπευτές των κέντρων Talk The Talk είναι εξειδικευμένοι και κατέχουν πιστοποιήσεις σε επιστημονικά αποδεδειγμένες μεθόδους για την υποστήριξη παιδιών με επιλεκτική σίτιση, όπως το The Get Permission Approach και το SOS Approach to Feeding Therapy. Επιπλέον, έχουν λάβει εκπαιδεύσεις και στις μεθόδους, Baby-Led Weaning, Adapted Baby-Led Weaning και SOFI (Sequential Oral Sensory Feeding).

Που θα μας βρειτε;

TALK THE TALK ΛΕΜΕΣΟΣ:
📍Gonia Aipeias 5, Limassol, 3021
☎️ Τηλέφωνo Επικοινωνίας: 25934079

TALK THE TALK ΥΨΩΝΑΣ:
📍Oresti 2, Ypsonas, 4186
☎️ Τηλέφωνo Επικοινωνίας: 99139092

TALK THE TALK ΠΑΦΟΣ:
📍Steliou Mavromati 4, Paphos, 8020
☎️ Τηλέφωνo Επικοινωνίας: 97477727

Email: Info@talkthetalkcy.com

Back to blog